ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

09 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 - ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΡΙΤΖΗΣ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ


Σκεφτόμουν πως αυτός ο γενειοφόρος άνδρας, που ξετύλιγε μπροστά μου το νήμα της ζωής του, έχει γίνει σημείο αναφοράς για πολλούς ιστιοπλόους, και όχι μόνο.
Σκεφτόμουν πως είναι ο Έλληνας που έχει πραγματοποιήσει δύο φορές τον περίπλου του πλανήτη, με ξύλινα ιστιοπλοϊκά σκάφη, τα οποία διέθεταν μόνο μια μικρή εξωλέμβια σαν εφεδρικό μέσο πρόωσης, και το μήκος τους δεν υπερέβαινε τα επτάμισυ μέτρα, στην πρώτη περίπτωση, και τα 9 στη δεύτερη!
Είναι ο άνθρωπος που έμαθε να στέκεται και να ταξιδεύει επάνω στα ιστιοπλοϊκά των γονιών του ενώ δεν είχε μάθει ακόμη καλά καλά να περπατάει στην ξηρά!
Είναι ο ναυτικός που τόλμησε να διασχίσει δύο φορές τους πέντε ωκεανούς με μοναδική συντροφιά μια γυναίκα, την γερμανίδα Annemarie Biedermann, και μια... γάτα!
Δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον 54χρονο σήμερα Γιώργο Γκρίτση,High quality the best and most fashionable cheap rolexcheap fake watches online of the replica watches store, τον οποίον ομολογώ ότι είχα στο δημοσιογραφικό μου στόχαστρο από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Τότε που συναντηθήκαμε στο Ναυτικό Σαλόνι εκείνης της εποχής και ανταλλάξαμε δια ζώσης τις αλμυρές εμπειρίες μας. Με τα ιστιοπλοϊκά αυτός, με τις "σαμπρέλλες" εγώ. Δειλά, βεβαίως, και με τρακ στεκόμουν μπροστά του.
Πώς να συγκρίνω τις δικές μου βόλτες των αρκετών έστω εκατοντάδων μιλίων με τους δικούς του θαλασσινούς υπερμαραθώνιους;

Τον συνάντησα τον περασμένο Οκτώβριο στο Λαύριο, λίγο πριν αποπλεύσει με το 50άρι "Archipel" της Benetau για την Πάρο, και μου μίλησε για τα υπερατλαντικά ταξίδια του, τα δυο αγαπημένα του ξύλινα σκαριά, τον "Ιάσονα" και την "Καλλίπυγο", τις εμπειρίες του, την ζωή και την επαγγελματική πια ενασχόλησή του με τα ιστιοπλοϊκά στις Κυκλάδες.

Προσιτός, ευθύς, ειλικρινής, άνθρωπος ζυμωμένος με τον ήλιο και τον αέρα της θάλασσας, που δεν φοβάται να πει τα πράγματα με το όνομά τους ο Γιώργος Γκρίτσης, δεν δίστασε να μου μιλήσει ακόμη και για τους ακατάλληλους ανθρώπους που στελεχώνουν τα λιμενικά ταμεία και διαχειρίζονται τις μαρίνες, την αδιαφορία του κράτους και τους γιαλαντζί "ναυτικούς" του gps.

Τον συνάντησα ξανά λίγες εβδομάδες αργότερα στο νησί του, την Πάρο, και είχα την ευκαιρία να ταξιδεύσω για λίγο μαζί του από το λιμάνι της Παροικιάς μέχρι το καρνάγιο που βρίσκεται κοντά στις Κολυμπήθρες. Το ιστιοπλοϊκό μοιάζει να είναι το σπίτι του και η θάλασσα η μεγάλη του αγάπη. Μιλάει και εκφράζει τα συναισθήματά του, κι' εγώ τον αφήνω να περιπλανιέται στα μονοπάτια της σκέψης του απολαμβάνοντας συγχρόνως το γαλάζιο κάδρο της θάλασσας.

Γράφει στον πρόλογο του "Περίπλου" του ο Γιώργος Γκρίτσης.
"... Ο περίπλους της Γης δεν ήταν μια φυγή, αλλά μια αναζήτηση. Πέραν του αθλητικού χαρακτήρα του ωκεάνιου μαραθώνιου, μάθαμε να ζούμε λιτά, ανακαλύπτοντας εκ νέου τη χαρά της ζωής κοντά στη φύση, με σεβασμό προς αυτήν, και την ορθολογική χρήση των πόρων και της ενέργειας που μας προσφέρει.

Αναθεωρώντας το σκοπό της ζωής μας και τα είδωλα που προσκυνάμε, διαπλεύσαμε τους ωκεανούς έξι φορές. Επί τριάντα μέρες στο πέλαγος μάθαμε ότι η επιβίωση μας βρισκόταν στα χέρια μας, εξ ολοκλήρου υπ’ ευθύνη μας, βασισμένη στις γνώσεις μας και στη σωστή προετοιμασία, αποδεχόμενοι τους νόμους της φύσης, συνειδητοποιώντας ότι δεν μπορείς να κάνεις ρουσφέτια στον Αίολο και στον Ποσειδώνα.
Μάθαμε πως το κουράγιο δεν είναι απερισκεψία, αλλά η λογική καταστολή του φόβου.
Ενώ ο ήλιος και τα άστρα μετρούσαν το χρόνο, οριοθετούσαμε την επιβίωσή μας στις 60 ημέρες που μας επέτρεπαν τα 300 λίτρα των δεξαμενών μας νερού και χωρίς ψυγείο η πενιχρή μας τροφοδοσία. Δραπετεύσαμε από το σύστημα, αρνούμενοι την ασφάλεια και το δελεαστικό, ανακουφιστικό κατευνασμό, αναζητώντας ξεχασμένες αξίες.

Επανατοποθετώντας την παρουσία μας στον πλανήτη, απελευθερωμένοι από τη βαβούρα και τα κάλπικα οράματα, γευτήκαμε την αγνότητα του περιβάλλοντος.
Ποιο τεχνητό μέσο θα μπορούσε να ανταποδώσει τη μαγεία μιας νυχτερινής μπαλονάδας, όταν με υπόκρουση το φλοίσβισμα της πλώρης γίνονται ένα ουρανός και θάλασσα;
Ή πώς να απεικονιστούν τα ατέλειωτα ζυγιάσματα των άλμπατρος στις θυμωμένες θάλασσες του Νότου;

Στην ξύλινη «παράγκα» μας των 14 τετραγωνικών μέτρων, με απίθανη θέα και γείτονες τα δελφίνια, αναζητήσαμε την καβαφική δεοντολογία, την περιπέτεια της ζωής, ανακαλύπτοντας πολιτισμούς από την πίσω πόρτα, προσεγγίζοντας ψαροχώρια και αναπλέοντας ποταμούς, γευόμενοι την αγνή φιλοξενία των συνανθρώπων μας στα πιο εξωτικά μέρη.

Αυτά σημαίνουν για μας «Ο γύρος του κόσμου», κι όχι το «Σουβλάκι του λαού» ή κάποιες άλλες φαντασιώσεις που μας εξαναγκάζουν να κατεβάζουμε το κεφάλι στο καθημερινό κουρμπέτι. Το πόσο εξαπατάμε τους εαυτούς μας φανερώθηκε στην αρχή κιόλας του ταξιδιού: στην Ιταλία οι τοπικές αρχές αναγνώρισαν την κυανόλευκη που κυμάτιζε στην πρύμνη μας ως... φινλανδική σημαία. Άλλη μία απόδειξη της νεοελληνικής μας αυταπάτης ότι όλα περιστρέφονται γύρω μας και ότι η ύπαρξή μας είναι δεδομένη....".

Αυτά, και άλλα πολλά, γράφει στο δεύτερο βιβλίο της ζωής του ο Γιώργος Γκρίτσης. Στον "Περίπλου με την Καλλίπυγο". Και, καθώς το βιβλίο αυτό έπαυσε πλέον να εκδίδεται, νοιώθω ειλικρινά πολύ τυχερός, και συνάμα ιδιαίτερα ευγνώμων,High quality the best and most fashionable cheap rolexcheap fake watches online of the replica watches store που ο Γιώργος μου παραχώρησε τα πνευματικά δικαίωματα αυτού του βιβλίου για να το δημοσιεύσω στο διαδικτυακό περιοδικό μου. Και θα το κάνω, σιγά σιγά, απολαμβάνοντας μαζί με σας, τους αναγνώστες του "Rib and Sea", τις εμπειρίες δύο ανθρώπων και μιας γάτας που πραγματοποίησαν δύο φορές τον περίπλου αυτού του πλανήτη επάνω σε ξύλινα ιστιοπλοϊκά σκάφη μήκους 7 και 9 μέτρων...

Δεν θα γράψω άλλα. Τα είπε άλλωστε όλα ο Γιώργος Γκρίτσης κατά την διάρκεια της συζήτησής μας.

Ο ζωντανός θρύλος της ιστιοπλοίας Γιώργος Γκρίτσης

Επιμέλεια κειμένου: Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Φωτό: Annemarie Biedermann.

 

photo

Με την σύντροφο της ζωής του Βανέσσα η οποία, σαν ιστιοπλόος, τον στηρίζει και επαγγελματικά.

 

 

photo

Με εξάντα στον Ατλαντικό.

 

 

photo

Στα νησιά Τόνγκα.

 

 

photo

Σε ηλικία δεκατριών ετών στο Μικρολίμανο του Πειραιά.

 

 

photo

Οι γονείς του Γιώργου, Δημήτρης και Odile, που του έδειξαν τα πρώτα ιστιοπλοϊκά του βήματα.

 

 

photo

Μια παρτίδα τάβλι με την Annemarie Biedermann και νωχελικό θεατή τη γάτα τους έξω από τη Γη του Πυρός!

 

 

photo

Γιώργος Γκρίτσης. Νοιώθει στη θάλασσα σαν στο σπίτι του.

 

 

photo

Μουραβιάρισμα της γάστρας με αμπώτιδα στη Βραζιλία.

 

 

photo

Ενώ είναι πολύ ομιλητικός, υπάρχουν στιγμές που ρεμβάζει και ξεχνιέται αγναντεύοντας το πέλαγος...

 

 

photo

Αγκυροβόλιο στην Παταγωνία.

 

 

photo

Ο Ιάσονας, το επτάμετρο σκαρί του πρώτου περίπλου, είναι σήμερα, μετά από τόσες δεκαετίες, σ' αυτή την εκπληκτική κατάσταση!

 

 

photo

Στην Καλλίπυγο με την οποία πραγματοποίησε τον δεύτερο περίπλου.

 

 

photo

Η Καλλίπυγος στα σκαριά...

 

 

photo

Πλέοντας όρτσα με την Εκάτη και με ταχύτητα δέκα κόμβων.

 

 

photo

Άφιξη στη Γη του Πυρός.

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
20SEP
Στο πλαίσιο της λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των συμφερόντων των μελών και του κύρους του, ο ΙΟΠ προχωρά με κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ για την αναζήτηση και τιμωρία των υπαίτιων. Περισσότερα

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2024
ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2024
15SEP
Στο Παρίσι ανατέθηκαν από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024, ενώ η διοργάνωση του 2028 θα διεξαχθεί στο Λος Άντζελες, μετά τη ψηφοφορία που έγινε στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα, στη διάρκεια της 131ης Συνόδου της ΔΟΕ. Περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟ
14SEP
Μετά την οικολογική "βόμβα" που εξελίχθηκε από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ που είχε σαν συνέπεια οι πετρελαιοκηλίδες να έχουν φθάσει σε όλα τα παράκτια του Σαρωνικού. Περισσότερα

ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ Π.ΣΓΟΥΡΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ 2017
ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ Π.ΣΓΟΥΡΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ 2017
06SEP
Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς σε συνεργασία με με την Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας προκηρύσσουν τον αγώνα «ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ‘ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ’ 2017» από την Παρασκευή 22 έως και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 για σκάφη με πιστοποιητικά ισοζυγισμού ORC CLUB. Περισσότερα

Η ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΥΠΕΡΟΧΗ
Η ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΥΠΕΡΟΧΗ
01SEP
Για μια ακόμα φορά, αθλητές του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς, κρατούν τη σημαία της Ελλάδος στην κορυφή! Πιο συγκεκριμένα, το κορυφαίο δίδυμο στα 470 των αντρών, οι Ολυμπιονίκες Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, βρίσκονται στην 2η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ενώ παράλληλα η Βασιλεία Καραχάλιου στα Laser Radial βρίσκεται αντίστοιχα στην 3η θέση. Περισσότερα

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚ Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ SAILING SPOT
ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚ Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ SAILING SPOT
29AUG
«Ο ΙΟΠ δημιουργεί μια ενιαία εκπαιδευτική οντότητα για όλες τις ηλικίες με βάρος στην οικογένεια που θα δημιουργήσει ένα νέο κεφάλαιο εκπαίδευση της ιστιοπλοΐας. Αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης της έλειπε από τον χώρο και θα πάει το άθλημα πολλά βήματα μπροστά!» Ολυμπιονίκης Τάσος Μπουντούρης Περισσότερα